NEWS LINE
.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Οι γεύσεις της Ρουμελιώτικης Κουζίνας








Η παραλιακή Φωκίδα, το διήμερο 2-3 Μαΐου φιλοξένησε την 2η Γιορτή Ρουμελιώτικης Κουζίνας, η οποία στέφθηκε από επιτυχία.
Περισσότεροι από 1000 επισκέπτες παρευρέθησαν στην εκδήλωση , η οποία έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών , στην όμορφη Ιτέα και στο γραφικό Γαλαξίδι . Όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στην Φωκίδα και τις προοπτικές αναβάθμισης τους καθώς και να γνωρίσουν από κοντά και να γευτούν τα προϊόντα της «Δελφικής μάνας γης».






Στην Ιτέα πραγματοποιήθηκε σημαντική Ημερίδα σχετικά με τα τοπικά Προϊόντα στην διάρκεια της οποίας εξέχοντες ομιλητές, κορυφαίοι επιστήμονες και παραγωγοί έλαβαν τον λόγο και παρείχαν πολύπλευρη ενημέρωση και πληροφόρηση , αποτέλεσμα της ενδελεχούς μελέτης και εκ βάθους ενασχολήσεως τους με τον τομέα γαστρονομίας. Τον ρόλο του συντονιστή της ημερίδας κατείχε ο Αξιότιμος κ. Ηλίας Μαμαλάκης , ενώ τον λόγο έλαβαν και ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ, κ. Βασίλειος Καμβίσης οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στο λάδι, κορωνίδα των τοπικών προϊόντων. Η Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας Anolive που εδρεύει στη ν Ιτέα,κα Αναγνωστάκου Σοφία αναφέρθηκε στην «κονσερβολιά » ενώ και η Παραγωγός κα Τσουνάκα μίλησε σχετικά με την παραγωγή του μελιού στην Φωκίδα. Στην Ημερίδα αυτή αξίζει να αναφέρουμε πως παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και προσπάθειες των παραγωγών για τη δημιουργία ποιοτικών Προϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα Παραγω γής.Σημαντική ήταν και η Συνεισφορά των Γυναικών από το « Καπή Ιτέας» οι οποίες δημιούργησαν και πρόσφεραν τα θεσπέσια χειροποίητα γλυκά και ποτά της περιοχής.


Την δεύτερη ημέρα, η εορταστική ατμόσφαιρα κορυφώθηκε με τον διαγωνισμό μαγειρικής που έλαβε χώρα στο Γαλαξίδι.Η επιτροπή του διαγωνισμού, μέλη της οποίας ήταν οι κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης και οι εκπρόσωποι της σχολής ΑρχιΣέφ Β. Ελλάδος ,ανέδειξε νικητές που τιμήθηκαν με βραβεία.

Αξιόλογη ήταν και η πρωτοβουλία παρουσίασης χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλαξιδίου και του Αεικίνητου Προέδρου του κ. Θανάση Παρασκευά, στην έναρξη της εορτής η οποία μάλιστα απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων και έδωσε την παραδοσιακή νότα στην εκδήλωση.


Επίσης την δεύτερη αυτή ημέρα της γιορτής, τοπικοί παραγωγοί και επαγγελματίες παρουσίασαν τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν. Μέλι θυμαρίσιο, ελιές, λάδι, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητο λιμοντσέλο και λεμονάδες, γλυκά του κουταλιού, ρουμελιώτικη μπουγάτσα και πίτες ήταν λίγα από τα προϊόντα που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες ενώ οι σπουδαστές της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου με την συμβολή της Ένωσης Μαγείρων Β. Ελλάδος παρουσίασαν πεντανόστιμα πιάτα , όλα φτιαγμένα από προϊόντα της Φωκικής γης.

Ψυχή της εκδήλωσης στο Γαλαξίδι αποτέλεσε ο Αρχισεφ και Καθηγήτης της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου.





Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν με την συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο καθώς και το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας και Γαλαξιδίου.


Επιχειρώντας να κάνω μια σύνοψη της διήμερης εκδήλωσης της Ρουμελιώτικης κουζίνας θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

1. Πρόκειται για μια εκδήλωση που παίρνει τον χαρακτήρα θεσμού με διπλή στόχευση

α)να προβάλλει και να δημιουργήσει επωνυμία (brand name) στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες

β)να προβάλλει τον τόπο


2. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αφύπνιση και υποκίνηση των δημιουργικών ενστίκτων και δυνάμεων των κατοίκων της Φωκίδας για την δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με τη σφραγίδα της περιοχής που θα φέρουν ανάπτυξη , εισόδημα και απασχόληση στην περιοχή. Σημαντικό και πολυεπίπεδο ο ρόλος στην επιτυχία αυτού του Θεσμού, κατέχει η ΣχολήΤουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου.


Η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ιτέα , οι ποιοτικές και τεκμηριωμένες ομιλίες που φιλοξενήθηκαν και που αφορούσαν στα προϊόντα και στις παραγωγικές δυνατότητες τις περιοχής έδωσαν σημαντική πληροφόρηση και καλές πρακτικές για υφιστάμενους και εν δυνάμει επαγγελματίες .

Η Συμμετοχή των γυναικών του Καπη Ιτέας απέδειξε ότι το μεράκι και η δημιουργικότητα δεν έχει ηλικιακά όρια και ότι οι άνθρωποι έχουν αστείρευτες δυνατότητες για δημιουργία και προκοπή.

Πρέπει να εξάρουμε επίσης την συμμετοχή και να ευχαριστήσουμε τον κ. Ηλία Μαμαλάκη και τους συνεργάτες του οι οποίοι έδωσαν το στίγμα και τη κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε καθώς και τις καλές εθνικές και παγκόσμιες πρακτικές γαστρονομίας και αξιοποίησης των τοπικών παραγωγικών δυνα οτήτων της Φωκίδας.

Ο κ. Βασίλης Καμβίσης expert στο είδος του περιέγραψε πλήρως τις διαδικασίες παραγωγής διαχείρισης και εμπορίας και τις καλές πρακτικές για ένα από τα πιο σημαντικά τοπικά προϊόντα της περιοχής, το λάδι.

Η Κα Σοφία Αναγνωστάκου quality manager της εταιρείας Anolive ,παρουσίασε ολοκληρωμένα το πλαίσιο παραγωγής διαχείρισης , τυποποίησης και εμπορίας της κονσερβολιάς Άμφισσας που αποτελεί και αυτή ένα από τα πολύ σημαντικά προϊόντα Π.Ο.Π. της Φωκίδας .

Η Μαγική λέξη που κυριάρχησε σε όλες τις ομιλίες ήταν η λέξη «Ποιότητα» σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας της εμπορίας και της διανομής.


Η δεύτερη ημέρα που είχε εμπορικό αλλά και εορταστικό χαρακτήρα έδωσε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και σε αρκετούς ξενοδόχους να εκθέσουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές της περιοχής και φυσικά να επικοινωνήσουν με την αγορά και τους εν δυνάμει πελάτες και να έχουν μια εικόνα από πρώτο χέρι.

Επίσης η Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει την σημαντική επαγγελματική και ποιοτική δουλειά που γίνεται και τα άρτια αποτελέσματα της.

Αναδείχθηκε επίσης η μεγάλη συνεισφορά και οι δυνατότητες των τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και στη δημιουργία προϋποθέσεων για τοπική ανάπτυξη και προκοπή.


Από την πλευρά της εταιρείας μας «Δωρική Επιχειρηματική Αρμονίας ΙΚΕ / Doric Business Harmony www.doricharmony.gr » θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες σε αυτή τη τόσο σημαντική πρωτοβουλία-θεσμό που αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας και των ανθρώπων του ,που και εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε την ανάδειξη και προβολή τους μέσα από την Eπιχειρηματική διαδικτυακή Πύλη www.doricharmony.gr που έχουμε δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
Back To Top